‹ Ga terug

Effectief omgaan met agressie in de zorg


 Medewerkers in de zorg komen regelmatig in aanraking met agressie tijdens het werk. Uitingen van agressie zijn klachten, irritatie, verbale agressie, bedreiging en fysiek geweld. Ook staan medewerkers soms bloot aan provocaties en manipulatief gedrag. Dit lijkt te horen bij het beroep van een hulpverlener in de gezondheidszorg, desondanks is het altijd een uitdaging om professioneel hulp te bieden zonder de eigen veiligheid uit het oog te verliezen.

Hoe stel je grenzen, wanneer houdt meeveren op, welk protocol zet je dan in. Om antwoord te geven op dit soort vragen, hebben medewerkers behoefte aan praktijkvoorbeelden die laten zien hoe ze professioneel en de-escalerend kunnen optreden bij (dreigend) agressief gedrag. Soms is er al wel een protocol aanwezig voor deze situaties, mogelijk moet dit worden aangescherpt of bijgewerkt.
Met het verzorgen van deze training voldoet de werkgever aan haar wettelijke zorgplicht jegens medewerkers.


Leerdoelen
De lesstof is gebaseerd op de agressiematrix en “Omgaan met agressie” van Geuk Schuur
Aan het einde van de training kunnen de deelnemers:

  • Agressie herkennen en kwalificeren
  • Omgaan met agressief verbaal en non verbaal gedrag
  • Omgaan met ongewenst gedrag
  • Omgaan met dreigementen
  • Grenzen bepalen en bewaken
  • Omgaan met emoties
  • Veilig gedrag vertonen bij geweld
  • De relatie met de klant continueren
  • Een protocol Omgaan met agressie hanteren

Figuur 1- Boek Omgaan met Agressie in de zorg

Veiligheid

Gedrag aanleren en aanpassen leer je door doen. Daarom is dit een korte, praktische training, waarin het accent ligt op toepassen en “ervaren”.
Een professioneel trainingsacteur speelt steeds de rol van agressor (de cliënt). Bij
moeilijke situaties kan een time-out worden genomen. In tegenstelling tot de werkelijkheid biedt deze vorm van oefenen de mogelijkheid om fouten te verbeteren. De trainer treedt tijdens het oefenen op als coach en facilitator. De trainer is zeer ervaren in het bewaken van dit soort situaties en ziet er op toe dat niet alleen de groeps-, maar ook de persoonlijke leerdoelen behaald worden.

Programma

In het eerste deel kunnen de deelnemers veilig oefenen met elkaar, met de trainer en wennen aan de trainingsacteur. Er worden technieken geoefend die in het tweede deel toegepast gaan worden
In het tweede deel gaan de deelnemers met de trainingsacteur oefenen in situaties die die de realiteit zo dicht mogelijk benaderen.

Huiswerk

Voor het succes van de training is het van belang dat de deelnemers zich herkennen in de aangeboden oefensituaties. Bovendien zullen leerdoelen sneller behaald worden als enige voorbereiding thuis heeft plaatsgevonden.
AOC Snijders biedt daarom, naast de klassieke manier van een persoonlijke intake, de mogelijkheid van een anonieme digitale intake op het niveau van de medewerker voorafgaande aan de training.
Dit huiswerk bestaat uit het online beantwoorden van vragen over de persoonlijke beleving van agressie tijdens het werk. De tijdsinvestering hiervoor bedraagt per deelnemer maximaal 15 minuten.
De verkregen informatie wordt alleen gebruikt voor deze training en zal 14 dagen na de
training worden vernietigd.
Het is ook mogelijk de lesstof uitgebreider, vooraf, via een e-learning te doorlopen.

Duur, locatie en planning

De training duurt 2 dagdelen (ochtend-middag-avond, ook in het weekeinde).
De training kan gegeven worden op uw locatie. Het best zijn twee plekken beschikbaar:

Eén plek waar veel ruimte beschikbaar is om met de groep te werken en waar ieder zich vrij kan bewegen voor het ontwijken van de agressor.
Minimaal één werkplek, zoals bijvoorbeeld de spreekkamer en hal, voor het nabootsen van praktijksituaties en de routing door het pand, voor het geval de klant het gebouw moet verlaten of ondersteuning geoefend wordt na het indrukken van de noodknop.

Voor beide locaties geldt dat cliënten of andere medewerkers hinder kunnen ondervinden van het geluid dat soms gepaard gaat met het oefenen van heftige situaties. Verzoek hier rekening mee te houden bij het plannen van het tijdsstip van de training.

De groepsgrootte is maximaal 10 deelnemers, omdat anders het aantal oefenmomenten met de acteur te minimaal is.

 

Figuur 2-De agressiematrix


Mail voor meer informatie


Als u meer informatie wenst over de training en/of een offerte vul dan onderstaande gegevens in of neem contact direct contact op via 076-5204999.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.